Alt for ofte hører jeg, at det er slut med at tænke på søgeord, når man arbejder med SEO. Argumenterne er på plads: “Google er blevet meget bedre til at forstå tekster”, “Det er ikke nødvendigt efter Hummingbird-opdateringen” eller den værste fra skuffen “Det er bare lidt oldschool”.
Inden jeg gør mig uvenner med hele SEO-branchen tillader jeg mig lige at sige følgende. Det er ganske korrekt, at man i en mindre grad skal tænke i søgeord – men så også kun i en mindre grad – når man udarbejder sin SEO-strategi og sit indhold.
Lad os starte her: Er Google blevet klogere?
Ja! Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Google har gennem de seneste år udviklet deres maskine meget, så den er væsentlig bedre til at skille fårene fra bukkene. Det betyder med andre ord, at man ikke kan slippe af sted med en dårlig produceret tekst, som er proppet med søgeord.
Google er især blevet bedre til at:
- Tjekke om teksten indeholder vigtige relaterede ord: Vil man gerne ligge godt på ordet “isbutik”, vil der være en fordel at have ord som “flødeis” og “sorbetis” stående i sin tekst. For dette har Google indlagt i deres algoritme.
- Fjerne søgeords-spammede tekster fra resultaterne: Der var engang, hvor en keyword density på op mod 10 % performede fantastisk i søgeresultaterne. Gud ske tak og lov for, at det er slut! Det var ganske enkelt nogle forfærdelige tekster at læse (og at skrive).
- Kigge på engagementet på siden: Det betyder altså, at de gamle SEO-sludder-tekster, hvor der intet brugbart stod, står for fald. Det er ikke længere nok at detektere et godt søgeord, skrive en gang fyld-snak og implementere søgeordet.
Lad os komme til sagens kerne: Søgeordet
Hele artiklens omdrejningspunkt er, at det er så ualmindelig vigtigt, at du tænker i søgeord, når du arbejder med SEO. Du vil, i min optik, fejle på nogle helt basale fronter, hvis du ikke gør.
Lad mig prøve at beskrive hvorfor søgeord er vigtige:
Du tilgodeser dine brugere
Det hele starter med et søgeord (eller en søgesætning) på Google – fra netop din bruger. Her er det vigtigt, at du sætter dig ind i brugerens sted, når præcist det søgeord er blevet brugt. Den samme person kan godt have to komplet forskellige hensigter, hvis der er benyttet to forskellige søgeord.
En bruger kan søge på “Nike og Adidas sko” fordi han ønsker at finde en butik, hvor man kan købe begge mærker. Selv samme person kan senere søge “Nike eller Adidas sko” fordi han vil finde nogle meninger om, hvilket mærke der er bedst.
Her vil den lille ændring i søgeordet gøre, at der sagtens kunne oprettes to forskellige landingssider – en til hvert formål.
Du får så meget relevant trafik som muligt
Det er bag søgeordene at trafikpotentialet ligger. Regnestykket er egentlig ganske enkelt. Hvis du summerer antallet af månedlige søgninger på alle relevante søgeord og tager 15-18 % herfra, har du dit trafik-potentiale – man får ca. 15-18 % af klikkene, hvis man ligger nummer 1 organisk på Google.
Månedlige søgninger kan findes her i Googles Keyword Planner-værktøj.
Det er nærmest blevet en trættende fortælling om VVS’eren, der nægter at kalde det for en vandhane – “Det hedder jo et armatur”. Hvis brugerne søger på vandhane skal det være en del af dit indhold. Ikke nødvendigvis som sin egen indholdsside, men det skal fremgå.
Fravælger man et ord, grundet ens faglighed (som VVS’eren der ikke vil kalde det “Vandhane”), skal man være klar over, hvor stor en del af trafikpotentialet, der ryger.
Du undgår nogle af SEO-faldgruberne
Da Google stadigvæk er en maskine, er der faldgruber, der kan gøre, at godt indhold ikke performer.
Dette berører primært, at man har fokus på ét søgeord (og nogle tætte varianter) i én tekst. Har man ikke det, kan Google blive forvirret over, hvilket søgeord ens tekst egentlig omhandler. Man vil også kunne ende i situationer, hvor Google tror, man har flere sider, der går efter præcis samme søgning – også kaldet for søgeords-kannibalisme.
Du ved, hvad du skal måle på
Gode placeringer på Google er nødvendigvis ikke lig med at drive et godt website – men det er et af de vigtigste skridt på vejen. De fleste, der arbejder med SEO, ønsker at spore placeringer på de vigtigste områder, og her er det i særlig grad vigtigt at tænke i søgeord.
Hvilke søgeord vil kunne give mig flest konverteringer? Hvilke søgeord ligger jeg i forvejen ok på? Hvor er der meget potentiale at hente?
Det er afgørende for ens SEO-indsats, at man kan måle på, hvad der virker – og hvad der ikke virker. Dette er helt klart nemmest, hvis man har en liste af søgeord, hvor man jævnligt tjekker placeringen.
Essensen: Start med søgeordsanalysen!
Det er simpelthen et must, hvis man ikke vil spilde tiden. Herunder vil jeg vise, de vigtigste kolonner vi har med, når vi laver søgeordsanalyser for vores kunder – og komme med en lille forklaring om hvorfor.
Organiser det i et regneark
Vi laver et Google Spreadsheet med bl.a. disse kolonner:
- Selve søgeordet: Det giver sig selv – start med at samle en liste over gode søgeord.
- Den månedlige søgevolumen: Den føromtalte søgevolumen fra Google Keyword Planner skal indtastes. Denne giver den indledende indikator om, hvad potentialet er.
- Trafikpotentiale: Lav en formel, hvor du får udregnet 15 – 18 % af søgevolumen. Jeg plejer at vælge 15 %, da det er på den sikre side.
- Konverteringsindeks: Dette skal angive, om vi tror søgeordet vil performe bedre eller dårligere end vores nuværende trafik. Vurderer man den til at konvertere akkurat som den eksisterende sættes den til 1. Vurderes den til at være dobbelt så god, sættes den til 2 etc. Nogle søgeord vil nemlig have en kæmpe søgevolumen, men en forventet dårligere konverteringsfrekvens. Disse kan man let komme til, fejlagtigt, at prioritere, hvis man ikke har medregnet den dårligere konverteringsevne.
- Estimeret konverteringsrate: Her ganger vi vores eksisterende konverteringsrate med konverteringsindekset, og så får vi et bud på, hvad den endelige konverteringsrate vil være. Har ens website en konverteringsrate på 2 % og søgeordet et indeks på 1,5 vil den estimerede konverteringsrate være 3 %.
- Estimeret månedlige konverteringer: Så kom det! Nu giver alle min tal forhåbentlig mening, for nu kan vi udregne, hvor mange konverteringer der kan skabes fra det enkelte søgeord om måneden. Dette tal kan blive en god prioriteringsnøgle.
Et eksempel:
* jeg har taget udgangspunkt i, at mit website har en konverteringsrate på 2 %.
Skal vi hjælpe med jeres søgeordsanalyse?
Ovenstående manøvre har jeg, og vi, udført flere hundrede gange. Det kræver gerne et indgående kendskab til de værktøjer, der findes ude på markedet. Vi benytter gerne en kombination af 3-5 værktøjer, når vi laver en søgeordsanalyse.
Vi hjælper gerne jeres virksomhed med at lave et dybdegående søgeordsanalyse, som I kan bruge som kompas i jeres SEO-arbejde.