Glen Michaelsen
SEO-specialist med 16 års erfaring​

Organisk YouTube – Forstå ranking-faktorerne på YouTube og få konkrete tips

Jeg bliver ofte spurgt, om SEO på YouTube er det samme som normal SEO på websites.

Overordnet set minder det rigtig meget om hinanden.

Derudover har disse to en meget positivt smittende effekt på hinanden.

Og så må vi ikke glemme, at YouTube er verdens andenstørste søgemaskine (kun overgået af Google).

Derfor er det oplagt at være til stede, hvis man ønsker at få flere kunder, styrke sit brand og etablere/stadfæste sin position som ekspert i markedet.

I denne artikel giver jeg dig konkrete indsigter i, hvad YouTube bruger til at rangere videoer, og hvad du kan gøre for at få bedre placeringer på YouTube.

Forskel på de to kanaltyper

Inden vi kommer til de konkrete råd, så forklarer jeg lige de to overordnede typer af kanaler, I kan vælge at starte.

1) Community-driven

Her er fokus på at skabe et community, der følger kanalen pga. din personlighed. Denne er typisk kendt blandt vloggere, som ikke nødvendigvis har et særligt emne de dykker ned i – men skaber en personlig relation til deres følgere.

2) Search-driven

Her er fokus på at give svar på forskellige på konkrete spørgsmål. De vælger nødvendigvis ikke at se din video på grund af dig, men på grund af det emne, du tager op. Det er denne type kanal, min artikel kommer til at handle om, da det er denne type kanal, jeg vil anbefale langt størstedelen af virksomheder at arbejde med.

Før optagelse

1) Lav en søgeordsanalyse

Dette punkt bør du generelt også foretage, inden du beslutter dig for, hvilken kanal du starter. Den kan hjælpe dig med at præcisere, hvilke emner din video skal komme omkring. Ahrefs har et gratis værktøj til søgeordsanalyse på YouTube, som er fremragende.

2) Lav et manuskript

Det er vigtigt, at din video er skåret ind til benet. Den bliver ofte mere skarp, hvis du har skrevet et manuskript inden optagelsen begynder. Det skal blot være i punktform, hvor du har listet de emner, du gerne vil gennemgå.

Optagelse og klipning

1) Sig søgeordet

Det er så vidt jeg ved stadig ikke bevist, at Google analyserer, hvad der bliver sagt i videoen, men i min optik er det højst sandsynligt. Vi ved, at det er nemt for Google at forstå tale (baseret på deres Google Home-assistenter), og det vil være en god måde at lave en indledende grovsortering i videoerne. Det vil i mange videoer være naturligt at starte med, ”Hej og velkommen til denne video, hvor du kan lære (indsæt søgeord)”.

2) Gør plads til en end screen

YouTube tillader, at man laver end screens i sine videoer. I op til de sidste 30 sekunder af videoen kan man lægge interaktive elementer oven på videoen. Dette kan være elementer som eksempelvis links til andre videoer, abonner-knap og links til hjemmeside. Derfor bør du sørge for, at der er plads til disse på de sidste 30 sekunder af videoen. Helt lavpraktisk kan du lave en simpel ensfarvet baggrund de sidste 30 sekunder af videoen.

Ved upload til YouTube

1) Skriv søgeord

YouTube kigger på, om brugerens søgeord står i din video. Det er dog ikke i selve videoen, men i de felter, hvor vi beskriver videoen. Sørg for at dit primære søgeord (og væsentlige variationer) er brugt i:

  • Titlen
  • Beskrivelsen
  • Tags

Du skal ikke spamme søgeordet. Min erfaring er, at det blot er vigtigt, at du får nævnt alle væsentlige søgeord en enkelt gang.

2) Tilføj til playlister

Playlister bruges til at sammenkoble videoer, som er om samme emne eller relevante for samme målgruppe. Har man lavet videoerne ”Opsætning af Google Analytics 4”, ”Er Google Analytics 4 ulovligt?” og ”Sådan laver du skræddersyede rapporter i GA4”, så vil det give mening at lægge dem i playlisterne ”Tracking” og ”Google Analytics”.

3) Skræddersyet thumbnail

Når man uploader en video, har man mulighed for enten at vælge mellem tre billeder fra videoen (som YouTube selv har fundet) eller at uploade sit eget miniaturebillede. Du bør altid uploade dit eget, da du dermed også har mulighed for at lave et, der får en højere klikrate ude i YouTubes søgeresultat.

4) Tilføj end screen

Den kommer nok ikke som en overraskelse, da et tidligere punkt handlede om at lave plads til den. Men selv hvis du ikke har lavet decideret plads til den, bør du stadig tilføje en end screen. Er dette tilfældet, kan du blot placere end screen-elementerne på en lidt mere diskret måde, så det ikke ødelægger videoen.

5) Tilføj cards

Card er interaktive elementer på samme måde som på end screen, men kan bruges gennem hele videoens spilletid. Tilføjer man disse, er der et lille infoikon i øverste højre hjørne, som folk kan klikke på for at se disse cards.

6) Tilføj undertekster

Hvis du i forvejen har lavet undertekster klar, skal du huske at uploade disse. Du kan dog også lave dem direkte i YouTube, og de har en ret god editor, som gør det forholdsvist nemt at lave undertekster. Dette giver både YouTube en bedre forståelse for indholdet af din video, og så giver det – vigtigst af alt – brugere mulighed for at forstå din video til fulde uden lyd.

Efter upload

1) Skab engagement

Likes, kommentarer og delinger betyder rigtig meget for placeringen af din video. Det kan være svært at forcere denne del, da den gerne skal komme på baggrund af nogle velproducerede videoer om aktuelle og interessante emner. Men starter du en kanal fra scratch kan du med fordel bede dit netværk om hjælp til dette, når du uploader en video, hvor du har gjort dig umage.

2) Skab watch time

Watch time er en term, der dækker over, hvor mange minutter og procenter brugerne ser af dine videoer. Ser folk en meget lav procentdel af dine videoer, vil du ikke få gode placeringer. Det er svært at afgøre, hvad en god procent er, da det også kommer meget an på videoens længde, men min tommelfingerregel er, at under 30% er dårligt, 30-60% er OK og over 60% er godt.

3) Hav fokus på det første døgn

De første 24 timer af din videos levetid er de absolut vigtigste. Så sørg for at have din indsatser planlagt, så du kan få meget ud af dette 24 timers-vindue som muligt. Typiske indsatser kan være:

  • Skriv rundt til gode venner og kollegaer
  • Send et nyhedsbrev til relevante modtagere
  • Udgiv et blogindlæg med videoen
  • Implementer videoen steder på jeres website, hvor det giver mening
  • Del videoen på sociale medier
Skal vi tage en snak?
Udfyld formularen og bliv kontaktet af en af vores specialister.
Modtag inspiration, guides og spændende indsigter

Vores nyhedsbrev er målrettet beslutningstagere, der ønsker at blive holdt opdateret i en branche, der konstant er i udvikling.

Vi skriver typisk om:

  • Fra prospekt til ambassadør: Konkrete eksempler for hvordan man med marketing flytter kunder fra prospekt til lead, lead til kunde og (sidst men ikke mindst) kunde til ambassadør.

  • Opdateringer i branchen: Når det digitale landskab ændrer sig, kan det have stor betydning for jer. Vi holder jer opdateret og giver vores bud på, hvordan den konkrete opdatering vil have effekt.

  • Succeshistorier fra kunder: Udover at vi elsker at fejre vores (og vores kunders) succeser, så skal disse også inspirere til initiativer og metoder, I kan bruge.

  • Værktøjer til marketing: Meget lavpraktisk viser vi de værktøjer, der øger hastigheden og kvaliteten af vores arbejde. Altid med konkrete eksempler på, hvordan de kan benyttes.

 

Tilmeld dig her

Samtlige nyhedsbreve følger disse principper:

  • Kan læses på under 3 minutter
  • Relevante for beslutningstagere og generalister
  • Der er aldrig tale om reklamemails 

Kunne du bruge min artikel?

Hvis du kender andre, der kunne få glæde af artiklen, vil jeg sætte stor pris på, hvis du vil dele artiklen. Hvis du har input til artiklen eller konkrete spørgsmål til mig, er du velkommen til at kontakte mig her.