Hensigten med SEO er at øge mængden af kvalificeret, organisk trafik fra søgemaskinerne til et website. Målet er at skaffe besøgende, som køber et produkt eller på anden måde konverterer på websitet.
Mere organisk trafik resulterer ikke nødvendigvis i flere salg. Det er vigtigt, at man har for øje, at den genererede trafik også skal konverteres til kunder. Spørgsmålet er: Hvordan kan vi rent faktisk skabe mere værdi ud af den trafik, som vi genererer? Svaret på dette er: konverteringsoptimering.
Hvordan forbedres konverteringer, når der arbejdes med SEO?
Konverteringsraten bør medtænkes, når nyt content til landingssider skal udarbejdes. Der bør tages højde for, at de besøgende er i forskellige købsfaser, og at content derfor skal tilpasses til de forskellige behov. Tænk på, at det ikke er alle besøgende, der er klar til at købe dit produkt ved første besøg. Det handler om at finde måder at tilfredsstille de besøgende, som endnu ikke er klar til at konvertere på dit website.
Avinash Kaushik, ekspert i online marketing, har gjort os en tjeneste og udarbejdet en model, han kalder “See, Think, Do”. Modellen kategoriserer besøgende i tre grundlæggende grupper:
- See: Alle besøgende
- Think: Besøgende som potentielt kunne overveje at købe et produkt
- Do: Besøgende som er i overvejelses-/købsfasen og derfor er på udkig efter at købe et produkt
At forstå og have øje for disse tre købsfaser i udarbejdelsen af nyt indhold kan forbedre din konverteringsrate markant. Hvis du tilbyder indhold, som tager højde for brugere i alle tre beslutningsfaser, har du bedre forudsætning for at konvertere dine brugere.
Brug Analytics til at øge konverteringsraten
En anden måde at øge konverteringsraten på SEO (den organiske trafik) er at kigge nærmere på din data sammen med dit webanalyse-team. I din data kan du finde tydelige tegn på, hvor dine besøgende ikke agerer efter hensigten – og hvorfor de ikke konverterer.
I denne forbindelse kan du stille dig selv følgende spørgsmål:
- Er dit website brugervenligt?
- Bruger du simple “call-to-action” budskaber?
- Har dine brugere nemt ved at konvertere på dit website?
- Arbejder dit website hurtigt nok i forhold til PageSpeed (loadtid)?
- Har dit website indhold, som møder dine brugeres behov?
- Er dit indhold værdifuldt?
Hvis svaret til et eller flere af ovenstående spørgsmål er “Nej”, bør du tage et kig på dit website og eventuelt foretage nogle ændringer.
Hvordan interagerer dine brugere?
Der er en lang række forskellige analyseværktøjer, blandt andet Crazy Egg, som tilbyder værdifuld indsigt i dine besøgendes brugeradfærd. CrazyEgg kan via et såkaldt “heat map” vise, hvor dine brugere bevæger sig rundt på website og hvilke knapper, de klikker på.
Hvis du analyserer dig frem til konklusionen, at dine besøgende har for lidt fokus på dine “call to action”-knapper og derfor klikker på andre elementer, kan det være, at du skal kigge nærmere på dette problem. Når du har foretaget dine ændringer, bør du følge med split testing, så du kan få be- /afkræftet, hvorvidt dine ændringer har den ønskede effekt. Husk på, at du skal teste flere forskellige landingssider for at få et så validt resultat på split testen som muligt.
Du kan eventuelt bruge Optimizely eller Visual Website Optimizer, som er to gode programmer til at split-teste i.
Hvad siger dine brugere?
En anden effektiv måde at teste, hvorfor dine brugere ikke konverterer på websitet, er ved at gennemføre spørgeskemaundersøgelser og brugeradfærds-tests. Det kan eksempelvis gøres med værktøjer som Clicktale. Det gør det muligt at få værdifuld indsigt i de udfordringer, som dine brugere møder på dit website. Denne viden kan du bruge til at rette op på de begrænsninger, som hæmmer konverteringsraten.
Tænk konverteringsoptimering ind i din SEO
Som vi har pointeret flere gange i denne artikel, er det vigtigt, at man ikke blot fokuserer på trafik, når man arbejder med SEO. Det er nemlig ikke trafikken, der skaber værdi på bundlinjen – selvom mængden af trafik og antal konverteringer som regel følges ad.
Det er vigtigt, at du indtænker konverteringsoptimering, når du formulerer din content-strategi. Du bliver nødt til at tænke over, hvilke faser dine besøgende befinder sig i. Hvem henvender dit indhold sig til? Stemmer det overens med, hvem der skal konvertere på dine landingssider? Brug gerne dit webanalyse-team til at finde relevant data om dine brugere. Hvilke sider performer dårligt, og hvorfor gør de det?