Det 3. vigtigste element i Googles algoritme: RankBrain

Et af de nyere og vigtigere tiltag fra Google er et kunstigt intelligens-system, som de har døbt “RankBrain”. Dette kunstige intelligenssystem bliver brugt som en del af algoritmen til at sortere i og rangere søgeresultater. Det er endnu uvidst, hvordan RankBrain påvirker Googles rangeringssystem, men vi har alligevel støvet lidt viden op…

RankBrain bliver en del af Googles algoritme

Den nye menneskelige computer skal ikke ses som en erstatning af Googles søgemaskinealgoritme, som blev døbt “Hummingbird” i midten af 2013. Derimod skal den fungere som et styrkende “supplement” til algoritmen i håb om at gøre søgemaskinen dygtigere til at sortere i de mange millioner af websites på internettet. Man kan se RankBrain som en del af den overordnede søgealgoritme, lige så vel som at “Panda”, “Penguin”, “Pigeon” og “Payday” er det.

Selvom RankBrain kun har været lanceret i ganske få måneder, er det allerede blev den 3. vigtigste “del” af søgealgoritmen ud af de flere tusinde små dele, som algoritmen består af.

Googles bedste bud på en menneskelig hjerne

Tanken bag RankBrain er, at det kunstige intelligente maskinlæringssystem skal fungere lidt som en menneskelig hjerne. Selvom det selvfølgelig ikke kan lade sig gøre at fremstille en computer, som kan tænke selv som en menneskelig hjerne, kan RankBrain i højere grad “bygge ny viden” ud fra tidligere erfaringer. Desuden kan systemet selv etablere forbindelser mellem data.

Hvordan fungerer RankBrain?

RankBrain lagrer store mængder af skrevet sprog (tekst) i små matematiske entiteter, som bliver kaldt “vektorer”. Hvis RankBrain møder et ord, som det ikke allerede kender, kan det – givet konteksten – gætte hvilke andre ord, det hænger sammen med og derfra vurdere ordets betydning. Således kan det give kvalificerede svar på, hvad folk søger på, selvom brugeren anvender søgefraser, som søgemaskinen ikke allerede kender til. Den store forskel ved RankBrain er dog, at den løbende lærer sig selv at give brugeren de bedste svar, efterhånden som den støder på nye søgefraser og søgemønstre.

Idéen har været længe undervejs

Det har taget ca. et år at udvikle RankBrain. Idéen startede i et team af fem Google-ingeniører men udviklede sig hurtigt til et større projekt, som involverede omkring 15 ingeniører. De har brugt oceaner af tid på at sikre sig, at RankBrain regner korrekt, når søgeresultaterne skal sorteres. Således er den nye intelligente maskine ikke bare lavet af magi.

Her på Leadtime glæder vi os til at høre mere om, hvordan RankBrain får indflydelse på Googles algoritme. Er du selv SEO-nørdet? Så tjek eventuelt denne video ud: